Morgan Library och Library Hotel

Har du ett stort intresse för litteratur och planerar semester i New York? Då är ett besök på Morgan Library & Museum ett måste. Kombinera gärna med ett boende på Libraryhotel. Ett hotell i New York som verkligen sticker ut ur mängden med fokus på böcker i alla möjliga former.

Morgan Library & Museum

hotell New YorkÄven om det är litteraturen som dominerar så erbjuder Morgan Library & Museum mer än så. Här finns bland annat målningar och musikaliska manuskript. Bland några av de mer kända objekten kan nämnas Biblia Latina från Johann Gutenberg & Johann Fust i mitten på 1400-talet samt originalet på Mozarts Symfoni nr 35.

Förutom de utställningar (både fysiska och online) som erbjuds året runt har även detta museum en rad utställningar som är under vissa begränsade tider. Ett axplock av vad som gick att se under 2015 är ”Alice: 150 Years of Wonderland”,” Life Line; Portrait Drawings from Dürer to Picasso” samt “Exploring France: Oil sketches from the Thaw Collection”.

För vidare läsning om någon utställning går det att köpa hem böcker om dessa i shoppen.

Library Hotel

Efter en dag på museet passar det utmärkt att checka in på Library Hotel. Ett hotell som lever upp till sitt namn då det verkligen är böckerna som dominerar hotellet. Varje våning (tio våningar med hotellrum) har sin inriktning taget från det kategorisystem som används för att sortera böcker på ett bibliotek (Dewey Decimal System). Välj våning efter intresse helt enkelt. Dessutom har varje rum individuell inriktning. Som exempel kan nämnas att sjunde våningen är Art (konst). Är man intresserad av klädmode är det rum 700 006 man bör välja. Har man istället intresse för arkitektur är det 7000 001 som gäller. Alla rum har en mängd böcker inom detta område så man kan låta hela semestern bli en tid då man verkligen kan fördjupa sig i ett ämne.

För att maximera sin upplevelse på hotellet kan även ett antal ”special offers” bokas. För bokälskaren rekommenderas Guilty Pleasure Package. Som gäst kan man helt enkelt berätta om sina favoritböcker till en bibliotekarie som arbetar åt hotellet. Utifrån intresse och smak plockar bibliotekarien ihop en box av böcker som anses passa smaken. Eller varför inte välja att få enbart ”Bestsellers” för att njuta av i Bookmarks Loungen där det serveras drinkar som den litterärt insatte kommer känna igen från en mängd olika kända verk.