Tio saker du inte visste om Miami

Miami är känd som en stor feststad med många badvänliga stränder. Det är också känt från flera amerikanska serier och filmer. Det är nog från dessa som de allra flesta svenskar kanske fått sin bild av Miami ifrån. Till exempel är det här som Ace Ventura: Djurdetektiven, Miami Vice och CSI: Miami utspelar sig. Men hur mycket vet vi egentligen om staden? För att bredda bilden av staden vi fått av bland annat ovannämnda filmer och serier, ger vi dig här tio saker du inte visste om Miami.

  1. Tio saker du inte visste om MiamiGrundades av en kvinna. Miami är den enda större stad i hela USA som grundades av en kvinna. Detta efter att en affärskvinna, Julia Tuttle, såg till att järnvägar drogs in i området.
  1. Stort hem till Art déco. Miami Beach hyser plats åt världens största samling av arkitektur i Art Déco-stil.
  1. Välbesökt. Nästan 15 miljoner människor besöker Miami årligen. Tittar man på hotellnätter, placerar sig Miami fjärde högst i hela USA. Detta efter städerna Oahu, San Fransisco och New York.
  1. Bra på kryssningar. Hamnen i Miami är en av de största i världen när det kommer till kryssningar. Den kallas ibland för The Cruise Capital of the World och har hand om nästan fem miljoner människor om året.
  1. Omringad av nationalparker. Miami har över 800 parker och är den enda staden i USA som är omringad av två nationalparker – Biscayne National Park och Everglades National Park.
  1. Hem åt Burger King. Hamburgerkedjan Burger King, som vi svenskar ser nästan var vi än åker i landet, öppnade sin första restaurang i Miami i mitten på 1950-talet. Tre år efter öppningen introducerade man sin burgare The Whopper, som fortfarande säljs i stora volymer i många av världens länder.
  1. Dykare älskar vraken. Gillar du att dyka? I sådana fall skulle säkerligen Miami vara ett passande resmål för dig. Staden är känd för sina goda dykningsmöjligheter och sina många vrak som finns sjunkna på botten runt staden.
  1. Banktätt. Stadens centrum är den mest banktäta i hela landet när det kommer till internationella banker.
  1. Har sett snö – en gång. Åker du till Miami för att fira jul kan du inte räkna med att få en vit jul. Faktum är att det är högst osannolikt. Bara en gång har Miamiborna sett snö enligt USA:s National Weather Service. Det här skedde i januari 1977, när några snöflingor föll ner mot marken.
  1. Korallslott var ett enmansjobb. En av de mest kända sevärdheterna i Miami, Coral Castle, byggdes på egen hand av den lettiska invandraren Edward Leedskalnin. Slottet tog honom nästan 30 år att slutföra.